Botox och fillers

Det finns många olika sätt och knep att ta till för att förändra sitt utseende. En mycket vanlig metod är att besöka en salong eller klinik och använda sig av olika typer av injektioner. De vanligaste injektionstyperna är fillers, t.ex. Stylage, Restylane och Juvéderm. Även botox är väldigt vanligt förekommande, men de två injektionerna används på helt olika sätt.

Fillers

Fillers kan användas i många olika typer av syften, men i grund och botten handlar det om att fylla ut ett område. Det kan t.ex. handla om att man vill ha fylligare läppar, mer markant käklinje eller att man vill ha högre kindben. Fillers kan också användas för att förändra utseendet på näsan eller för att skulptera om kroppen. För det sistnämnda krävs dock oftast en annan typ av fillers, just eftersom det vanligtvis handlar om ett mycket större område, t.ex. rumpa eller höfter. Fillers injiceras med hjälp av en tunn nål och det går även att få bedövningssalva innan ingreppet. Vid bodyfillers används i de flesta fall lokalbedövning.

Fillers kan dock även användas för att fylla ut rynkor och andra fina linjer. Viktigt att vara medveten om är dock att fillers inte har samma muskelavslappnande effekt som botox. Om man har problem med rynkor är det vanligt att först använda botox och därefter fylla ut eventuella kvarstående linjer med en fillerbehandling.

Botox

Precis som med fillers så injiceras botox med hjälp av en smal nål. De två injektionerna skiljer sig dock väldigt mycket från varandra. Botox kan inte på något sätt fylla ut huden, utan fungerar istället muskelavslappnande. När botoxen injiceras kommer musklerna också att slappna av. På så sätt kan man bli av med vanliga rynkor, t.ex. mimik-rynkor som uppstår när man rynkar ögonbrynen, höjer ögonbrynen eller på annat sätt rör ansiktet. De vanligaste behandlingsområdena är pannan, arg-rynkan och kråksparkarna vid ögonen, men botox kan även användas för att minimera handsvett eller behandla migrän.

Innan du bokar en behandling

Innan du bokar en behandling med fillers eller botox är det viktigt att du söker information om den behandlare eller klinik som du vill använda dig av. Du bör även läsa på Läkemedelsverket för att få mer kunskap inom ämnet. Läs recensioner från tidigare kunder och boka alltid en konsultation först om du är osäker. Din behandlare ska kunna informera dig om både fördelar och nackdelar med att använda sig av preparatet och det ska även finnas dokument som du ska signera.

En behandling med fillers kan kosta allt från 1000-2500 kronor för 1ml. Priset varierar beroende på vilken salong du använder dig av. Botox kan i många fall vara billigare i kostnad, men detta beror på hur många behandlingsområden det är du vill ha. Gå inte enbart efter priset när du bokar.

mh-purity-lite