Så tar du hand om dina tänder

En annan människas leende är många gånger bland det första vi lägger märke till första gången vi träffar personen. Att ha en god munhälsa är viktigt eftersom man slipper ilningar, karies och dålig andedräkt. I det här inlägget får du tips på hur du bäst tar hand om dina tänder.

Regelbundna tandläkarbesök

Något som verkligen kan hjälpa dig att hålla en god munhälsa och se till att förebygga problem med tänderna är genom att gå till tandläkaren regelbundet. Det bästa du kan göra är att låta ett proffs ta en titt på dina tänder minst en gång om året. Det finns tandläkare du blir kallad till via ditt landsting, men det finns även privata tandläkare. På din ort finns det ett flertal tandläkare i närheten, om du bor i Stockholm finns Södertandläkarna som erbjuder både allmän och avancerad tandvård för vuxna.

Tandborstning

Vi har sedan barnsben fått lära oss att två gånger om dagen varje morgon och kväll skall tänderna borstas. Idag finns det många olika sorters tandborstar att välja bland, och en hel del olika tandkrämsmärken. Det finns till exempel tandborstar för dig med känsligt tandkött och eltandborstar som säger till när du borstar för hårt.

Tandtråd

Att använda tandtråd är bra för den som vill att tandköttet ska vara friskt och få bort matrester mellan tänderna som annars kan bidra till karies. Det finns även mellanrumsborstar som kan hjälpa dig med detta. Förutom att du med tandtråd kan hjälpa ditt tandkött att vara friskt och minska risken för karies så kan du med daglig tandtrådning minska risken för inflammationer i tandköttet.

Tungskrapa

En viktig sak som många glömmer bort är att skrapa tungan. På tungan samlas en hel del beläggningar och om du inte får bort dem ökar risken att du får en dålig andedräkt och bakterier kan frodas.

Munskölj

Ett annat sätt att hålla munnen fräsch är genom att använda munskölj. Munskölj kan både få din andedräkt mer fräsch, men innehåller även mycket flour vilket är bra för att stärka dina tänder och motverka karies.

Undvik socker och småätning

Tandläkare rekommenderar att man äter den största delen av sitt sockerintag en gång i veckan. Det betyder med andra ord att du bör välja ut en dag i veckan när du äter dina favoritgodsaker. En annan sak tandläkare rekommenderar är att du ska låta munnen vila mellan dina mål. Allra helst ska du låta munnen vara i minst två timmar och därför ska du undvika att småäta.

mh-purity-lite