Artros – orsak, symtom och behandling

Artros är en sjukdom som drabbar brosket i lederna. Det är en mycket plågsam sjukdom som påverkar livet och livskvaliteten i stor utsträckning. Artros är främst en sjukdom som drabbar äldre, men även unga kan drabbas.

Orsak till artros

Anledningarna till varför man utvecklar artros kan vara många. Stigande ålder är den främsta orsaken till att artros uppstår och är en naturlig följd av ett långvarigt slitage på kroppen. Dock kan även unga som tränar hårt och som belastar sina leder mycket också drabbas av artros, liksom överviktiga och personer med tunga arbeten. Då rubbas nämligen balansen mellan nedbrytning och nybildning av brosket, vilket är orsaken till att artros uppstår. Läs mer på https://www.artros.org för att få veta mer.

Symtom på artros

Man märker oftast att man har artros när det börjar göra ont i någon led i kroppen i samband med att man rör på sig och belastar leden. Artros kan drabba alla leder i kroppen där det finns brosk. Smärta, stelhet och minskad rörlighet uppstår i den berörda leden. Även en inflammation kan uppstå som gör leden varm, svullen och smärtsam. Vid ett senare stadium uppstår smärtan även vid vila och stelheten ökar.

Behandling av artros

Det finns mycket man själv kan göra för att lindra sin artros och ge kroppen bättre förutsättningar att hantera den, vilket varken inkluderar medicin eller operation. Man bör exempelvis:

  • Gå ner i vikt för att minska belastningen på lederna.
  • Äta mycket näringsrik mat.
  • Utföra måttlig fysisk aktivitet för att stärka musklerna och aktivera lederna.
  • Sluta med aktiviteter som sliter på lederna, exempelvis elitidrott och tunga arbetsuppgifter.

Livsstilen över lag har en stor påverkan på kroppen. Man kan även aktivera kroppens egna tillväxthormon (HGH) som bygger upp och stärker kroppen, bearbetar inflammationer och kan återställa balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av brosket. Tillväxthormonet aktiveras bland annat när kroppen är fri från insulin, vilket inträffar vid långvarig fasta.

mh-purity-lite